Германската фрегата "Хесен“, изпратена в Червено море като част от мисията за борба с йеменските бунтовници, се е опитала погрешка да свали американски дрон MQ-9 Reaper, съобщава вестник BILD, като се позовава на източници от Бундесвера.

Инцидентът е станал на 26 февруари. Радарните системи на германския военен кораб погрешно идентифицирали дрон, кръжал около кораба, като вражески. Тогава "Хесен“ изстрелял две ракети към MQ-9 Reaper (размах на крилата 20 метра, цена 30 милиона евро). И двете ракети обаче не достигнали целта по технически причини и паднали в морето.

Дронът Reaper може да достигне височина до 12 000 метра, а обявената максимална височина на поразяване на германската зенитна ракета SM-2 е повече от 20 000 метра.

Говорителят на германското министерство на отбраната Михаел Стемпфле потвърди, че изстреляният дрон не е бил идентифициран като БпЛА от една от съюзническите страни.

В същия ден депутатът от Бундестага и експерт по отбраната Флориан Хан от ХСС предупреди за проблеми с боеприпасите.

"Току-що научихме чрез запитване, че някои от боеприпасите на фрегатата "Хесен“ очевидно вече не могат да бъдат попълнени, тъй като съответният промишлен капацитет вече не съществува. Следователно, когато резервите бъдат изпразнени, флотът вече няма да може да ги попълва - и ще бъде принуден да изтегли фрегатата“, обясни Хан в интервю за националния ежедневник Die Welt.

На 27 февруари, ден след инцидента с американски дрон, германските ВМС успешно свалиха два дрона на йеменските хути над Червено море.