По време на срещата на Съвета Украйна-НАТО в централата на Алианса в Брюксел на 4 април Германия е инициирала инициатива за търсенето на налични системи за противовъздушна отбрана Patriot за Киев. Това е съобщил министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по време на среща с журналисти, съобщава The Guardian.

Кулеба е отбелязал, че Германия, като ръководител на коалицията за противовъздушна отбрана, действаща във формата "Рамщайн", "незабавно започва анализ на всички системи, батерии Patriot и други системи за противовъздушна отбрана, налични не само в съюзниците от НАТО, но и в света като цяло".

Говорейки заедно с украинския си колега, германският външен министър Аналена Бербок е отбелязала, че "чухме ясно и силно това, което заяви външният министър на Украйна, и също така бих искала да подчертая, че виждаме какво се случва в Украйна, осъзнавайки, че имате нужда от тази въздушна отбрана сега".

Тя е добавила, че Германия "ще призове отново в Европа, всяка държава да провери наличните системи за противовъздушна отбрана и какво може да осигури за Украйна."