Германия е изправена пред бюджетна дупка в размер до 24 милиарда евро за следващата година, въпреки че точната цифра все още не е напълно ясна, съобщава Bloomberg.

Правителството в Берлин бе принудено да преосмисли финансовото си планиране след решение на Върховния съд на Германия от по-рано месец, което постави под въпрос използването на специалните фондове. Сега милиарди евро трябва да бъдат пренесени в редовния федерален бюджет за следващата година, без да се нарушават правилата, които ограничават нетните нови заеми.

Ото Фрике, представител на свободните демократи (СвДП) в бюджетната комисия на Бундестага, поясни, че правителството ще трябва да намери решение за финансирането на между 14 и 24 милиарда евро.

В същото време той отхвърли призивите на коалиционните партньори на СвДП, социалдемократите на Шолц и "Зелени“, за иницииране на спешно спиране на лимита за заеми, известен като дълговата спирачка.

"Не виждам как дълговата спирачка ще бъде вдигната отново“, заяви Фрике. Той призова партньорите от кабинета да направят компромис относно приоритетите на разходите, като същевременно отхвърли предположенията, че коалицията може да се разпадне или че ще бъдат свикани нови общи избори.

"И тримата партньори трябва да намерят свой собствен изход от тази ситуация“, заяви той, добавяйки, че не смята увеличаването на данъците за жизнеспособна опция за покриване на бюджетния дефицит.

Шолц и висши представители на коалицията ще се срещнат в сряда вечерта за допълнителни разговори, за да намерят решение на безпрецедентната бюджетна криза.

В понеделник правителството в Берлин одобри допълнителен бюджет за 2023 г., който включва още едно спиране на дълговата спирачка. Въпреки че това не означава, че Германия увеличава дълговото си бреме, този ход повишава нетните заеми за тази година с 25 милиарда евро до 70,6 милиарда евро, според данни на Министерството на финансите.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц обеща, че държавата ще осигури надеждни обществени услуги, въпреки бюджетната криза.