Германските въоръжени сили (Бундесвер) започнаха да разполагат американски системи за противоракетна отбрана Patriot в Полша. Това съобщи в понеделник агенция DPA, позовавайки се на източници от силовите структури.

Според тях първите войници на Бундесвера ще се отправят към Полша в понеделник, а самите системи също ще бъдат транспортирани там през следващите дни.

На 15 ноември миналата година в село Пържеводов (Люблинско воеводство), разположено в източната част на Полша на границата с Украйна, падна ракета, убивайки двама души. Полският президент Анджей Дуда заяви, че според властите на републиката боеприпасите са на украинските сили за противовъздушна отбрана. Във Варшава инцидентът се смята за нещастен случай. Държавният департамент на САЩ заяви, че администрацията на САЩ е напълно уверена в точността на заключенията на полските власти.

След този инцидент германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт предложи на Полша подкрепа за сигурността, включително с помощта на батарея Patriot, на което Варшава отговори положително. Става въпрос за три системи за противоракетна отбрана.