Германия планира да ускори одобрението на покупките на оръжия и да осигури по-голяма сигурност при планирането на големи оръжейни договори в опит да адаптира отбранителната си индустрия след нахлуването на Русия в Украйна, пише Bloomberg.

Германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек е заявил, че Берлин планира да ускори одобрението на покупките на оръжия и да осигури по-голяма сигурност при планирането на големи договори.

Хабек е отбелязал, че процесите за координиране на покупките на оръжия често са твърде дълги, така че трябва да бъдат ускорени, а правилата за стоките с двойно предназначение, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели, ще бъдат преразгледани.

"Ако погледнем Русия, на този заплашителен фон трябва да осигурим увеличаване на производството на стоки, които повишават възможностите за сигурност на страната", е коментирал той след среща с представители на германската отбранителна индустрия и сектора за сигурност.

Според Роберт Хабек ситуацията с глобалните заплахи се е променила, така че "би било наивно да не мислим за това".

Хабек е допълнил също, че работи върху алтернативни фондове, когато германският специален фонд от 100 милиарда евро изтече, 80% от който вече е заложен в бюджета, за да позволи на компаниите да планират по-големи поръчки за оръжие.

Министърът е заявил още, че подкрепя идеята за създаване на отделен пост на еврокомисар по отбраната.

Ларс Клингбайл, съпредседател на управляващата германска Социалдемократическа партия (SPD), е заявил по-рано, че Берлин ще трябва да облекчи дълговите ограничения, за да поддържа разходите за отбрана над целта на НАТО от 2 процента от БВП през следващите години.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц изрази готовност да обсъди реформиране на бюджетните правила на страната, които ограничават размера на нейните заеми.