Германското правителство уведоми Москва за необходимостта да спре работата на четири от петте руски генерални консулства в Германия в отговор на решението да се намали броят на служителите на германските институции в Руската федерация до 350. Това е заявено на брифинг на говорителя на германското външно министерство Кристофър Бургер, цитира ТАСС.

"Що се отнася до руското присъствие в Германия, беше взето решение на принципа на реципрочност - за да се запази паритетът на взаимното присъствие както в кадрово, така и в структурно отношение. В тази връзка решихме да оттеглим съгласието за дейността на четири от петте руски генерални консулства в Германия", е заявил говорителя. 

"Руското външно министерство беше информирано за това днес и от Русия се изискваше незабавно да започне процеса на закриване на четири генерални консулства в Германия и да завърши това най-късно до 31 декември 2023 г.“, е пояснил Бургер.

Германското правителство реши да закрие консулствата в Екатеринбург, Калининград и Новосибирск.

"Ще са необходими структурни промени. За да се съобразят с инструкциите на Русия за намаляване на нашия персонал, германското правителство реши да закрие германските консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск", е заявил Бургер. "Работата им вече е значително ограничена“, е добавил той. Бургер е нарекъл "стъпка към ескалация" решението на Русия да намали персонала на германските институции. 

Руското външно министерство ще направи изявление по този въпрос, е заявила говорителят на ведомството Мария Захарова, допълват от РИА Новости.

Медията припомня, че края на април Берлин обяви за персона нон грата над 20 руски дипломати. Москва отговори на това с огледално експулсиране на служители на германското посолство, а също така поиска да се ограничи максималният брой служители в германските институции в Русия.