Федералното правителство на Германия ще издаде разрешение на Полша да достави на Украйна бойни самолети МиГ-29, които е получила от запасите на бившата ГДР, съобщава баварският ежедневник Die Süddeutsche Zeitung, като се позовава на източници от правителствените среди. Решението трябва да бъде взето в рамките на днешния ден, обяви министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус.

Става въпрос за пет самолета МиГ-29 от запаси на бившата ГДР, които ФРГ навремето е подарила на Полша. Федералното правителство в Берлин не вижда фундаментален проблем в тази доставка, тъй като тя само ще попълни запасите от самолети в Украйна. "За разлика от доставката на западни бойни самолети, с МиГ-29 няма да бъде постигнато надграждане на способностите на ВВС на Украйна“, обяснява изданието.

През 2002 г. Германия продаде на Полша 23 изтребителя МиГ-29, които Бундесверът бе поел от Народната армия на ГДР. Съветникът по сигурността на полския президент Анджей Дуда, Яцек Сивиера, заяви в края на март, че полските ВВС все още разполагат с около дузина от тях. В договорите за продажба на въоръжение от Германия обикновено се посочва, че федералното правителство трябва да се съгласи на евентуален трансфер.