Федералното правителство в Берлин ще разгледа искането на Полша за прехвърляне на произведените в Германия танкове Leopard на Украйна "по предвидената за целта процедура с необходимата спешност". Това обяви държавният секретар на Министерството на икономиката и опазването на климата Свен Гиголд на конференция, организирана от вестник Das Handelsblatt.

"Мога само да ви кажа: ще работим върху решението със спешност“, увери Гиголд. В същото време той добави, че водеща роля в случая ще има Министерството на отбраната на ФРГ.

По-рано полските власти официално се обърнаха към германското правителство с молба да разреши прехвърлянето на танкове Leopard в Украйна. Освен това Варшава призова германската страна да се присъедини към коалицията от страни, подкрепящи Украйна с танкове Leopard 2. Полският премиер Матеуш Моравецки подчерта, че Варшава ще формира алтернативна коалиция от страни, готови да доставят танкове на Украйна, ако Германия не се съгласи с прехвърлянето на бронираните машини. Той подчерта, че Варшава е взела решение да предаде на Украйна танкова рота (до 14 машини) и ще действа по свое усмотрение, независимо от позицията на Берлин.