Кабинетът на министрите на Германия потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка Leopard 2A6 от собствените си запаси и ще издаде разрешения за реекспорт в други страни. Това потвърди правителственият говорител Щефен Хебещрайт, цитира думите му изданието Die Zeit.

"Федералното правителство реши да предостави на украинските въоръжени сили танкове Leopard 2A6. Решението е резултат от интензивни срещи, които Германия проведе с европейски и международни партньори. Германия ще издаде разрешения на партньорските страни, които искат да изпратят Leopard 2A6 в Украйна от собствените си запаси“, добави Хебещрайт.

"Поставена е целта за бързо формиране на два танкови батальона Leopard 2A6 за Украйна. За целта Германия ще предостави рота на първия етап, която ще включва 14 танка Leopard 2A6 от запасите на Бундесвера. Останалите европейски партньори, от своя страна ще започнат прехвърлянето на танкове от типа Leopard 2A6. Пакетът включва и решаване на проблемите с логистиката, осигуряването на боеприпаси и поддръжката на системите", поясни говорителят.