Германия се стреми да отвори до началото на 2024 г. противоречив терминал за втечнен природен газ, свързан с инфраструктура от вече несъществуващата руска мрежа за природен газ "Северен поток", пише Bloomberg.

Длъжностни лица са обсъдили плана по време на среща при закрити врати с канцлера Олаф Шолц и министъра на икономиката Робърт Хабек, според представители на четири организации, които са били в залата, посочва медията.

"Тръбопроводът ще бъде свързан със съществуващата газова инфраструктура в Лубмин от пролетта на 2024 г.", заяви Хабек, имайки предвид точката на свързване на континента, където завършват и неактивните тръби на "Северен поток"

Германия, най-голямата икономика в Европа, се опитва да подобри енергийната си сигурност, докато регионът се възстановява от историческа криза с доставките, причинена от последиците от войната на Русия срещу Украйна. Миналата година Русия силно ограничи доставките на газ в региона, включително през газопровода "Северен поток" за Германия. По-късно тази мрежа беше деактивирана от мистериозна експлозия през септември.

Германия разчита в голяма степен на LNG, за да запълни недостига на енергийни доставки, особено поради затварянето на последните останали атомни електроцентрали този месец. Открити са три плаващи LNG терминала и се очакват още.

Министерството на икономиката заяви, че правителството е закупило ненужни тръби от газопровода "Северен поток 2", за да построи терминал край остров Рюген.

Говорителката на министерството заяви, че не може да потвърди коментарите на Хабек относно времето, но добави: "Доколкото ни е известно, както канцлерът, така и министър Хабек са подчертали необходимостта да се действа спешно“.