Германският оръжеен производител Rheinmetall може да достави ремонтирани тежки танкове Leopard 2 на Украйна най-рано през 2024 г. и ще се нуждае от потвърдена поръчка, за да започне ремонт, заяви неговият главен изпълнителен директор, цитиран от вестник Bild в неделя.

Германия обяви по-рано този месец, че ще предостави на Украйна 40 бойни машини на пехотата Marder, за да помогне за отблъскването на руските сили.

Но Киев също поиска по-тежка бронетехника, като Leopard, което би представлявало значителна стъпка в западната подкрепа за Украйна. Все пак министърът на икономиката Робърт Хабек каза по-рано този месец доставката на танковете Leopard не може да бъде "изключена“. Днес германската армия разполага само с около 350 танка Leopard 2, в сравнение с около 4000 бойни основни танка в разгара на Студената война.

За Rheinmetall ремонтът на танковете, които има на склад - най-малко 22 танка Leopard 2 и 88 танка Leopard 1 - ще струва няколкостотин милиона евро, заяви Папергер пред Bild.

"Танковете трябва да бъдат напълно разглобени и възстановени“, добави той.

Фирмата разполага и със 100 бронирани машини на пехотата (БМП) Marder, отбеляза Папергер, но те също ще се нуждаят от ремонт, отнемащ седем до осем месеца, преди да могат да бъдат използвани.

Rheinmetall не отговори на изпратено по имейл искане за коментар в неделя.

Германия се превърна в един от най-големите военни поддръжници на Украйна в отговор на инвазията на Русия след миналата година, преодолявайки табу, което се корени в нейната кървава история от XX век, относно изпращането на оръжия в конфликтни зони, припомня Reuters.

Все пак критиците казват, че германският канцлер Олаф Шолц и неговата управляваща ГСДП са твърде бавни, чакайки съюзниците да действат първи, вместо да поемат отговорността на Германия като западната сила, която е най-близо до Украйна.

На германската отбранителна промишленост е забранено със закон да произвежда танкове за запаси. Дори ако производството се увеличи, експертите казват, че може да отнеме поне две години, докато новите машини бъдат готови за употреба.