Германското министерство на финансите изчислява, че разходите за мерките за ограничаване на цените на газа, електричеството и отоплението през следващата година ще възлязат на около 83 милиарда евро. Това съобщи в неделя агенция DPA, позовавайки се на преработения проектобюджет за 2023 г., с който разполага.

В сряда германският канцлер Олаф Шолц обяви, че федералното правителство отпуска общо 200 милиарда евро за подкрепа на населението в контекста на енергийната криза. Това количество, според  DPA, трябва да е достатъчно, за да покрие високите цени на енергията до 2024 г. Германският финансов министър Кристиан Линднер обаче планира да похарчи повече от половината от тази сума през следващата година. От тях около 15 милиарда евро ще бъдат използвани за придобиване на дял в закъсалия енергиен концерн Uniper.

Освен това, според DPA, в законопроекта ръководителят на Министерството на финансите също така предлага на Бундестага да похарчи около 153 милиона евро повече от планираното за интеграционни курсове за украински бежанци. Още около 140 млн. евро са предвидени за доставката на суров петрол за петролната рафинерия на RSK Raffinerie GmbH в град Швед (федерална провинция Бранденбург), който е важен за североизточната част на Германия.

В същото време вече е взето решение за множество облекчителни мерки, като субсидия за отопление и реформа на жилищните помощи, възлизащи на 2,2 милиарда евро. Решението да не се повишават цените на въглеродните емисии през следващата година също ще струва на федералното правителство около 2 милиарда евро, според проекта.

На 2 ноември Шолц обяви, че германското правителство и федералните провинции на Германия са се споразумели за мерки за ограничаване на цените на газ, електричество и отопление. По-конкретно, ограниченията на цените на газа ще влязат в сила точно от 1 март следващата година. Правителството и регионите възнамеряват да се стремят те да имат обратна сила и да влязат в сила от 1 февруари. Те са валидни до април 2024 г. Освен това властите се споразумяха за въвеждането на нов единен билет за крайградски трафик на цена от 49 евро.