Правителството на Германия ще създаде "многослоен“ противоракетен щит, който ще се състои от няколко системи за противовъздушна отбрана от различно производство, съобщава Bloomberg.

Източници на агенцията твърдят, че новият комплекс ще струва около 17 милиарда евро. Германското правителство обсъжда с Diehl Defense закупуването на осем противоракетни системи IRIS-T, а също така се водят преговори с Israel Aerospace Industries за доставка на системи Arrow 3 и няколко американски комплекса Patriot.

Новият противоракетен щит ще защитава не само Германия, но и съседните й страни, разкриват събеседниците на агенцията. Говорителят на Министерството на отбраната в Берлин  потвърди единствено за преговорите за доставката на системите IRIS-T, отбелязва медията.

По-рано бе съобщено, че нидерландското правителство ще разположи осем изтребителя F-35 в Полша като част от усилията на НАТО за защита на въздушното пространство.

Бе съобщено също, че Бундесверът е започнал да премества първите две от трите обещани ескадрили зенитно-ракетни системи Patriot от Германия в Полша, за да защити полското въздушно пространство и да укрепи Източния фланг на НАТО.