Германия ще фалира, ако изплати репарации на Полша за щетите, причинени от нацистите в годините на Втората световна война. Това написа членът на Съюза (ХДС/ХСС) и бивш вицепредседател на Бундестага Йоханес Зингхамер в социалната мрежа "Туитър“.

"Полша официално изисква да й се изплатят репарации, което незабавно ще доведе Германия до финансов колапс. Добросъседството има ново определение", коментира Зингхамер.

По думите му Варшава не е избрала най-добрия момент да повдига въпроса в разгара на кризата в Украйна.

Министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау ще засегне темата за репарациите от Втората световна война пред германския си колега Аналена Бербок по време на посещението й във Варшава, което започва във вторник. Това поясни говорител на полското външнополитическо ведомство по-рано през деня.

"Министър Рау ще повдигне всички важни въпроси в полско-германските отношения и този е един от най-важните“, подчерта Лукаш Ясина пред репортери, визирайки  въпроса за репарациите.

Рау подписа и нота до Германия с искане за репарации за щетите от Втората световна война.

"Дипломатическата нота, която току-що подписах, ще бъде предадена на Министерството на външните работи на ФРГ. Тя изразява убеждението на полското външно министерство, че страните трябва да предприемат действия, за да осигурят устойчиво уреждане на въпроса за репарациите“, поясни Рау пред репортери.

По думите му Полша настоява страните да уредят "плащането от Германия на материални и нематериални компенсации за щети (във връзка с) окупацията и компенсации за жертвите и техните семейства“.

Управляващите във Варшава искат 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона долара) от Германия като репарации за щетите от Втората световна война. Германското правителство многократно е заявявало, че не възнамерява да плаща на Полша: в Берлин смятат, че вече са изплатили доста големи суми и подчертават, че Полска народна република се е отказала официално от претенциите за репарации през 1953 г.