Германските власти призовават за въвеждане на забрана за граждани на Европейския съюз да заемат ръководни позиции в руски държавни компании. Това съобщи баварският ежедневник  Die Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на документ, който Берлин е изпратил на своите партньори от Общността.

В текста се отбелязва, че занапред гражданите на ЕС не трябва да имат право да участват в надзорни съвети или бордове  на руски държавни компании. Очаква се забраната да бъде част от следващия пакет западни санкции срещу Русия. В документа, според вестника, германското правителство също се застъпва за ограничаване на световните цени на петрола. Освен това Берлин настоява ЕС да забрани сътрудничеството с руски ядрени компании.

Федералното правителство в Берлин оправдава предложението за забрана на граждани на ЕС да заемат позиции в руски държавни корпорации с проблема със "стратегическата корупция“. Предлагането на "добре платени ръководни позиции“ в държавни компании, се казва в документа, "отдавна е важен елемент“ в усилията на Москва да упражнява политическо влияние върху страните от ЕС. Забраната обаче не важи за европейските филиали на руските концерни.

Освен Германия, Die Sueddeutsche Zeitung посочва, че Ирландия, Полша и трите балтийски страни също са изпратили съвместен дискусионен документ. Правителствата на петте държави са подкрепили спиране на вноса на руски уран. Те също призовават за забрана на използването на антивирусния софтуер на Kaspersky Lab в ЕС.

По-рано британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, съобщи, че новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия може да включва мерки за ограничаване на цените на петрола, както и срещу информационните технологии и киберсигурността. Пакетът от санкции ще съдържа разпоредби за въвеждане на ценови ограничения за руския петрол, допълнителни списъци на лица, които подлежат на ограничения, и мерки, насочени срещу руската сфера на информационните технологии, киберсигурността и софтуера. Не е изключено да бъде въведена забрана за внос на руски диаманти.

Посланиците на ЕС, според баварското издание, може да обсъдят варианти за допълнителни санкции срещу Русия следващата сряда на среща в Брюксел.