Министърът на външните работи на ФРГ Аналена Бербок определи като "безотговорно“ изявлението на руския президент Владимир Путин за спиране на участието на страната в договора за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (New START). Споразумението е "гарант за глобалната стабилност и сигурност“, подчерта Бербок в речта си на Женевската конференция по разоръжаването, съобщава германският вестник Die Zeit.

Преди година Русия даде ясно да се разбере в Съвета за сигурност на ООН, "че не трябва да има ядрена ескалация, че ядрена война никога не може да бъде спечелена и следователно никога не трябва да се води“.

И затова би било още по-важно, точно сега, ако Русия участва в преговорите за New START, отбеляза първият дипломат на Берлин.

"Нека призовем заедно Путин да се върне към START и да възобнови диалога по договора със САЩ. Твърдо вярвам, че това е в интерес на всички нас по света", заяви Бербок.

Министърът отбеляза, че през последната година Русия нарушава най-фундаменталните принципи на Устава на ООН и международното право.

"Русия подкопава архитектурата за контрол на въоръженията, от която всички ние зависим. Денонсирането на START бе само последният удар, който Русия нанесе на нашата архитектура за контрол на въоръженията и Договора за неразпространение на оръжия“, изрази увереност тя.