Управляващата коалиция в Германия (социалдемократи, зелени и либерали) се споразумя за нов пакет от мерки в подкрепа на гражданите и икономиката на страната в контекста на енергийната криза с общ обем €65 млрд. Това се посочва в разпространен документ в неделя след преговорите на ръководствата на партиите, съобщават Bloomberg и ТАСС.

"Новите мерки ще имат общ обем над 65 милиарда евро“, се казва в него. Коалицията смята, че ситуацията в Украйна "води до по-високи цени на енергията и храните в целия свят“. "Произтичащото увеличение на разходите за много граждани в Германия все повече се превръща в сериозно бреме. Никой няма да остане сам“, се казва в документа.

Пакетът включва по-специално следните мерки: пенсионерите ще получат еднократно плащане от 300 евро до 1 декември, студентите и тези, които получават професионално образование - 200 евро. Освен това коалицията се съгласи да въведе нов билет за градския транспорт, който ще струва около 49-69 евро на месец. Месечните детски надбавки, изплащани в Германия, ще бъдат увеличени с 18 евро. Предвидени са и данъчни облекчения.

Предишните два пакета от мерки за подкрепа на населението бяха на обща стойност 30 млрд. евро. Коментирайки новите решения, германският канцлер Олаф Шолц отбеляза, че държавата е принудена да увеличи разходите за подпомагане на гражданите, тъй като мнозина са притеснени за бъдещето. "Ние приемаме всички тези опасения много, много сериозно“, увери канцлерът.

По-рано Федералната статистическа служба на Германия съобщи, че през август потребителските цени в Германия са се повишили със 7,9% в сравнение със същия период на миналата година. През юли инфлацията в Германия достигна 7,5%, през юни - 7,6%. През май тя възлиза на рекордните 7,9%, надхвърляйки максималната стойност за трети пореден път. Последният път, когато инфлацията беше толкова висока, беше през зимата на 1973-1974 г., когато цените на горивото скочиха в резултат на петролната криза.