Германия ще премахне строгите ограничения за кръводаряване от хомосексуалисти, наложени през 80-те години на миналия век и началото на епидемията от СПИН. Това съобщи министърът на здравеопазването Карл Лаутербах пред RND.

"Дали някой може да стане кръводарител или не е въпрос на рисково поведение, а не на сексуална ориентация“, коментира Лаутербах, като допълни, че "не трябва да има скрита дискриминация по този въпрос“.

Изменението на съответния закон, което министърът ще представи, предвижда, че "сексуалната ориентация и полова идентичност не трябва да бъдат критерии за изключване“. Промяната на закона е обявена за 1 април, но колегията на лекарите ще има четири допълнителни месеца, за да изготви "нова недискриминационна директива“.

Ограниченията върху кръводаряването за хомосексуалисти бяха мотивирани от опасенията, че рискът от предаване на вируса чрез кръводаряване е особено висок сред хомосексуалните мъже.

Според настоящата директива на Германската медицинска асоциация хомосексуалистите могат да даряват кръв само ако не са правили секс с "нов или повече от един сексуален партньор“ през последните четири месеца. Директивата вече беше леко облекчена през 2021 г.: преди тази дата крайният срок беше дванадесет месеца, пояснява медията.

Премахването на тези ограничения, осъждани в продължение на много години от антидискриминационни организации, е включено в договора на т.нар. светофарна коалицията между социалдемократи, зелени и либерали.

Много страни като Франция , Испания, Италия, Израел и Англия, вече промениха условията си за кръводаряване на хомосексуалисти, припомня RND.