Германската федерална полиция предупреди националната делегация на екологичната среща COP27 в Египет, че нейните членове може да бъдат обект на шпиониране от египетски агенти по сигурността, казаха трима души, запознати с въпроса, съобщава Reuters.

В имейл, изпратен в събота, полицията, известна в Германия като BKA, предупреди делегатите за "явно и тайно наблюдение чрез фотография и видеозаснемане" от египетски агенти, каза един от хората, цитирайки имейла.

Коментарите миналата седмица на германския канцлер Олаф Шолц относно спазването на човешките права в Египет провокираха заплахата от наблюдение, каза този човек.

Ройтерс не е видяла имейла, изпратен от полицията. Други двама официални лица в Германия потвърдиха съществуването на предупреждението, но отказаха да уточнят конкретната му формулировка.

Няма незабавен отговор на исканията за коментар от египетското председателство на COP27 или от държавната информационна служба, която отговаря за връзките с чуждестранни медии.

Говорител на германската полиция отказа коментар.

В предупреждението полицията каза, че разговорите на делегатите може да са записани и че хора, близки до египетската държава, може да се опитат да осуетят събития, организирани от германците "чрез провокативни действия“, се казва в имейла.

Трима немски присъстващи на COP27 от неправителствени организации и индустрията казаха, че са получили устни предупреждения от други присъстващи и делегации за възможно наблюдение.

Двама членове на НПО казаха на Ройтерс за това, което те смятат за подозрителна дейност, която се е случвала понякога през последните дни, включително да бъдат фотографирани и следвани.. Ройтерс не успя да потвърди независимо тази информация.

Служител от външното министерство на Германия каза, че се очаква участниците "да могат да работят и да преговарят при сигурни условия".

"За тази цел ние сме в непрекъснат обмен с египетската страна“, каза служителят, пожелал анонимност.

Във вторник Шолц каза, че е повдигнал пред домакините на COP27 въпроса за гладната стачка Алаа Абд ел-Фатах, виден активист и блогър, осъден на пет години затвор по обвинения в разпространение на фалшиви новини.

"Трябва да се вземе решение, трябва да се направи възможно освобождаването, за да не се стигне до смъртта на гладуващия“, каза Шолц пред репортери.

Правителството на Египет каза, че затворническите власти ще осигурят здравни грижи на Абд ел Фатах.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ