Германските органи за сигурност предполагат, че тръбите на "Северен поток" и "Северен поток-2" са повредени в резултат на детонация на "мощни взривни устройства". Седмичникът Der Spiegel съобщи това на уебсайта си в четвъртък, като се позова на свои източници.

В публикацията се посочва, че за такова мощно разрушение е необходим експлозив с тегло 500 кг тротил. Тази оценка се основава на вибрациите, регистрирани от различни сеизмични станции, се казва в статията, цитирана от ТАСС.

Във вторник Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни повреди" по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва е "изключително обезпокоена от тази новина" и не изключи, че прекъсването на тръбопроводите може да е резултат от саботаж.

По-късно шведските сеизмолози съобщиха, че в понеделник са регистрирани два взрива по трасето на газопроводите. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи инцидентите като саботаж, като заяви, че всяко "умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до възможно най-строг отговор.

В четвъртък шведската брегова охрана откри още едно изтичане на газ от газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2".