Германия иска да предостави на Полша системи за противоракетна отбрана Patriot. "Предложихме подкрепа на Полша за осигуряване на въздушното пространство – с нашите изтребители Eurofighter и със системи за противовъздушна отбрана Patriot“, заяви министърът на отбраната на ФРГ Кристин Ламбрехт пред германския вестник Das Rheinische Post.

След инцидента с падането на ракета в източната част на Полша, при който загинаха двама души, противовъздушната отбрана в страните от НАТО трябва да бъде по-добре изградена, подчерта политикът от ГСДП. "Това е особено вярно по отношение на партньори от НАТО като Полша, Словакия и балтийските държави, които граничат с Русия и Украйна“, уточни Ламбрехт. По думите й Бундесверът ще използва изключения в европейския закон за обществените поръчки, за да получи съответните оръжия по-бързо.

"Трябва да бъдем по-бързи в обществените поръчки. Поръчайте повече от това, което се предлага на пазара и е изпробвано и тествано от нашите партньори, и не прекарвайте години в разработване на собствени решения“, коментира министърът.

Ламбрехт припомни, че договори на стойност под 5000 евро могат да се възлагат и без провеждането на търгове. Това засяга 20 процента от всички поръчки, пояснява изданието.