Машиностроителният концерн Rheinmetall получи поръчка от Министерството на отбраната на Германия да подготви за изпращане в Украйна нова партида бойни машини на пехотата Marder, която ще включва 20 единици, предава RND.

Отбелязва се, че до момента Украйна вече е получила 40 Marder: 20 от складовете на Rheinmetall и още 20 от складовете на Бундесвера. Отскоро концернът модернизира използвани танкове за Украйна, които се използват на фронта.

Съобщава се също, че до края на юли в Украйна ще бъде изпратена първата партида от 10 000 боеприпаси с 35-милиметров калибър за самоходни зенитни установки Gepard.

БМП Marder е разработена през 1966-1969 г. Rheinmetall по поръчка на Въоръжените сили на Германия. Първият прототип е сглобен в края на 1969 г., а производството продължава до 1975 г. Общо са построени около 2 000 бойни машини. По времето, когато е пуснат в експлоатация, Marder надминава всички конкуренти по отношение на параметрите на сигурността. От 2010 г. новата Puma BMP постепенно заменя Marder.