Германският вицеканцлер Робърт Хабек в събота посочи подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна като основната причина за влошаването на икономическите отношения между Берлин и Пекин, като той повтори предупрежденията за икономическите последици от подкрепата на Пекин за военните усилия на Москва, предава Bloomberg.

"Също така е важно за Китай, който подкрепя Русия в тази война, да разбере, че интересите на Германия и Европа в областта на сигурността вече са пряко засегнати от този конфликт“, подчерта Хабек при откриването на Китайско-германския диалог на високо равнище относно изменението на климата и зеления преход в Пекин.

Това е първото посещение на Хабек в Китай по време на неговия мандат, на фона на увеличаващата се несигурност пред германо-китайските търговски връзки. Това идва в момент, когато ЕС и Китай са въвлечени в ескалираща търговска война, като ЕС налага мита върху китайските електрически превозни средства, а Пекин започва антидъмпингово разследване на продуктите от свинско месо от ЕС.

"Важно е да се разбере, че това не са наказателни мита“, заяви Хабек, сравнявайки мерките на ЕС с тези, прилагани от страни като САЩ, Бразилия и Турция. По думите му, в продължение на девет месеца Европейската комисия е проучвала много подробно дали китайски компании са се облагодетелствали несправедливо от субсидии.

Предложените тарифи на ЕС имат за цел да изравнят търговските условия с Китай, заяви министърът пред Джън Шанджие, председател на Националната комисия за развитие и реформи на Китай. Хабек също каза на Шанидже, че ако Пекин не подкрепя войната на Русия, Европа и Германия няма да намаляват зависимостта си от Китай за суровини.

Вицеканцлерът е изтъкнал желанието на Европа да говори с Китай относно митата върху вноса на китайски електрически превозни средства, като добави, че мерките имат за цел да компенсират предимствата, предоставени на китайските компании от Пекин.

Държавната Китайска глобална телевизионна мрежа (CCTV) съобщи, че Шанидже е настоял, че наложените от ЕС тарифи не облагодетелстват никого и в крайна сметка ще имат обратен ефект.