Германското правителство купува повече военни превозни средства, за да подкрепи Украйна в нейната защита - Берлин подписа договор за закупуване на 66 бронетранспортьора. Това съобщи Suddeutsche Zeitung, цитиран от РБК-Украйна.

Подписан е договор за доставка на 66 бронетранспортьора с Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG). Новите превозни средства трябва да бъдат доставени в Украйна и там да бъдат използвани за транспортиране на защитена пехота, е обявило Министерството на отбраната на Германия.

В същото време се подчертава, че изпълнителят Rheinmetall от Дюселдорф няма да получи договора. Неговият колесен бронетранспортьор Fuchs е предложен като алтернатива. Въпреки това, според правителствени източници, колесни бронирани машини Fuchs ще бъдат шест до седем пъти по-скъпи от избрания в момента бронетранспортьор FFG.

Все още не е известно кога FFG ще бъдат изпратени в Украйна.

Освен това германското правителство закупува и така наречените многоцелеви превозни средства от FFG 64. Това са стари машини, които първоначално са произведени в Швеция и модернизирани от FFG. Някои от тях преди това са използвани от Бундесвера. Колко федералното правителство в момента плаща на FFG за двата договора не се разкрива.

Военна помощ за Украйна от Германия

Наскоро Берлин предостави на въоръжените сили на Украйна седем управляемата платформа THeMIS и боеприпаси за танкове Leopard.

Освен това Украйна официално поиска от Берлин да предаде ракети с голям обсег на действие Taurus с обсег до 500 км, което позволява на украинските военни да нанасят удари върху руската военна инфраструктура далеч зад фронтовата линия.