Германският външен министър Аналена Бърбок заяви, че Пекин се опитва да промени "действащите правила" в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), така че Западът трябва да помогне на партньорите в този регион, пише Die Welt.

"В региона много от нашите партньори вече се сблъскват с това как Китай все повече желае да замени съществуващите общи обвързващи правила със свои собствени. Подсилвайки това с твърдения, че няма правила, въпреки че те самите са ратифицирали тези договори“, заяви първият дипломат на Берлин на среща на външните министри на Г-7 в японския курорт Каруизава.

Тя цитира насочването на военен лазер към филипински патрулен кораб през февруари и създаването на изкуствени острови от Китай като примери за подобно поведение от страна на Пекин.

"Нашите партньори трябва да разчитат на нас. Това се отнася по-специално за Индо-тихоокеанския регион - един или дори почти най-важният регион, в който ще се решава бъдещата форма на международния ред през XXI век", добави тя.

Китай е в спор с няколко страни от Азиатско-Тихоокеанския регион от десетилетия за териториалната собственост върху редица острови в Южнокитайско море. На първо място, става дума за архипелага Сиша (Параселските острови), островите Спратли, един от които е остров Паг-аса (Титу), и Хуанян (риф Скарбъро). Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините са въвлечени в различна степен в този спор.