Няколкостотин германски дипломати, преподаватели и служители на Културния център "Гьоте" ("Гьоте институт"), работещи в Русия, ще напуснат Руската федерация преди края на май. Това е съобщил вестник Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници, пише ТАСС. Според вестника това се дължи на решението на Москва да ограничи броя на служителите на германските институции в Руската федерация до 350 души.

Сред тези, които ще трябва да напуснат, са предполагаеми дипломати, както и т. нар. културни посредници - учители, служители на "Гьоте институт".

Според вестника, от гледна точка на руската страна, германското правителство е изпратило два пъти повече служители в Руската федерация, отколкото Русия е изпратила в Германия. В тази връзка през април руското външно министерство, в отговор на експулсирането на руски дипломати от Берлин, реши да намали броя на служителите на германските институции и културни организации до около 350 души, твърди изданието.

"Този ​​лимит, определен от Русия от началото на юни, ще изисква големи съкращения във всички области на нашето присъствие в Руската федерация“, е заявил германското външно министерство. "В светлината на това <...> решение за германското правителство е важно да поддържа минимално присъствие на "културни посредници“ в Русия, като същевременно поддържа дипломатическо присъствие“, отбелязват от външното министерство. Това е възможно само ако "във всички области броят на служителите ще бъде силно намален", са добавили от руското ведомство.

Те са заявили, че в отговор германските власти ще се опитат да "балансират руското присъствие" в страната. "Що се отнася до руското присъствие в Германия, германското правителство ще се погрижи на практика да се поддържа реален баланс“, са заявили от външното министерство. Süddeutsche Zeitung отбелязва, че реакцията на германската страна няма да закъснее, след като германските служители напуснат Русия, предава ТАСС.

"На 22 април руското външно министерство съобщи, че германските власти са взели решение за ново масово експулсиране на служители на руски дипломатически мисии. По този начин, както е добавило външното министерство на Руската федерация, Берлин провежда политика на разрушаване на целия набор от двустранни отношения. Министерството е посочило, че Германия, въпреки многократните си уверения, че не иска да афишира тази история, е нарушила обещанията си, като е информирала за идеята си представители на медиите, които редовно се използват за организиране на "контролирани изтичания“ и пълнене на дезинформация", пише руската агенция.