Правителството на Германия отдели допълнителен 1 милиард евро от федералния бюджет за 2023 г. в подкрепа на Украйна, като средствата трябва да бъдат използвани за гарантиране на сигурността в киберпространството, съобщава Reuters, позовавайки се на документ.

"Бюджетът за Украйна ясно показва, че нашата подкрепа далеч надхвърля важните и необходими доставки на оръжие“, подчерта Робин Вагенер от партията "Зелени“ . В същото време се пояснява, че част от тази сума ще отиде в подкрепа на групи, които регистрират доказателства за нарушения на човешките права и военни престъпления.

По данни на агенцията допълнителни средства ще бъдат използвани и за подкрепа на гражданското общество в по-широкия регион, включително защитата на журналистите в Беларус, Русия и Украйна.

Допълнителните федерални средства идват на фона на дебат дали Германия трябва да увеличи военната помощ за Украйна, която твърди, че има нужда от нападателни военни оръжия, включително танкове. Последната обявена помощ, според агенцията, е победа за партията "Зелени“, която е най-силният поддръжник на военната подкрепа за Украйна след началото на войната. Преди това партията се противопоставяше на доставката на оръжие в зоните на конфликт.