Германия ще отдели 10 милиарда евро (10,5 милиарда долара) за закупуването на 35 американски изтребителя от пето поколение F-35, съобщава Bloomberg, като се позовава на съответния правителствен документ.

От него следва, че доставките са планирани за периода от 2026 до 2029 г., а средствата за тях ще бъдат отпуснати от специален фонд за укрепване на германските въоръжени сили в размер на 100 млрд. евро. Според агенцията Берлин също ще получи "ракети въздух-земя и наземна инфраструктура“.

Говорейки в рамките на Берлинската конференция по сигурността на 30 ноември, канцлерът на ФРГ Олаф Шолц заяви, че бойните самолети са от съществено значение за страната, за да продължи да "допринася за ядреното участие“ в НАТО. Въпреки факта, че ФРГ няма атомни бомби, германските самолети могат да носят американски ядрени бойни глави в случай на военни действия. Досега тази задача бе възложена на разузнавателния самолет Tornado, чийто срок на експлоатация се очаква да изтече през 2025 г. Още през 2019 г. се появи информация, че Берлин възнамерява да замени своите самолети с F-35.