Правителството на Германия осъди заплахите на Турция срещу съседната й Гърция и обяви визита на канцлера Олаф Шолц в Атина следващата седмица, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA.

Берлин "не смята за правилни заплахите и неприятелските изявления срещу съседите", подчерта заместник-говорителят на правителството на Германия Волфганг Бюхнер, коментирайки последните изявления на турския президент Тайип Ердоган срещу Гърция.

Запитан как канцлерът Шолц гледа на заплахите на Тайип Ердоган като тези, че "ние ще дойдем някои вечер“,  Бюхнер заяви: "Ние го отбелязваме. Винаги изясняваме, че не считаме за уместни заплахите и неприятелските изявления към съседите. Правителството изяснява това при всяка възможност. Министерството на външните работи също винаги го изяснява. Въпреки това смятам, че не трябва да обсъждаме твърде много всяка фраза, която се казва“.

Шолц ще пътува за Атина в сряда, 26 октомври, директно от Париж, съобщи още заместник-говорителят на правителството Волфганг Бюхнер. Той ще остане в Атина два дни и в рамките им ще проведе среща с премиера Кириакос Мицотакис. В дневния ред на срещата са двустранни и текущи икономически, както и европейските въпроси.