"Доставката на 80 основни бойни танка Leopard 1 в Украйна ще започне в средата на 2023 г. Тази седмица започна обучението на повече от сто украински военнослужещи". Това съобщи РБК-Украйна, като се позовава на интервю на германския министър на отбраната Борис Писториус за La Vanguardia.

"Германия спази обещанията си. През март доставихме 18 модерни Leopard 2 A6s и 40 бойни машини на пехотата Marder в Украйна, както и други пакети като спешно необходими резервни части и боеприпаси. Освен това успешно и интензивно потърсих повече подкрепа от нашите партньори. В резултат на това беше възможно да се осигури бригада", заяви той.

В същото време министърът отбеляза, че Германия не спира усилията в подкрепа на Украйна. Освен това Холандия и Дания обявиха доставка на танкове.

"И доставките на основните бойни танкове Leopard 1 A5 започва. Това е резултат от инициатива на други страни заедно с Германия. Освен това само тази седмица започна обучението на повече от сто украински войници на Leopard 1. Доставката на до 80 основни бойни танка Leopard 1 ще започне в средата на годината", заяви министърът.

Писториус отбеляза също, че на последната среща на формата "Рамщайн" е била подготвена почвата за създаването на център за поддръжка на Leopard 2 в Полша. "Това ще гарантира боеспособността на доставената техника, която, разбира се, винаги се износва в боя“, добави той.