Берлин обяви мащабна правителствена програма за помощ, подхранвана от нов дълг, за да преведе Германия през енергийната криза, което доведе до широко одобрение от индустрията, пише EURACTIV.

Германия, "индустриалната суперсила“ на света, е под натиск, пише брюкселското издание. Нейното дългогодишно предимство на евтината руска енергия приключи, цените на енергията растат, а компаниите намаляват производството или бягат от страната.

Влиятелната индустриална лобистка група BDI предупреди, че "основата на индустрията е застрашена“.

"Русия води енергийна война срещу Европа. Ние ще запазим икономическата същност на нашата страна“, заяви германският канцлер Олаф Шолц при представянето на планА от 200 милиарда евро за подкрепа на индустрията и домакинствата.

Той го нарече "двоен удар“, имайки предвид известното изявление "базука“, което използва по отношение на широката подкрепа на Германия за икономика, засегната от спирания на фона на пандемията.

За да избегне прекъсването на прословутата "дългова спирачка“ на Германия, конституционното ограничение за поемане на дълг, правителството активира отново фонда за икономическа стабилизация, който беше достатъчно упълномощен по време на кризата с COVID-19.

"Фондът за икономическа стабилизация е кризисен инструмент, който вече доказа своята стойност в кризата с коронавируса, както доказа спасяването на Lufthansa“, обясни говорителят на правителствения бюджет от ГСДП Денис Роде.

Като част от плана ще бъде субсидирано определено количество електроенергия за потребителите и фирмите, ще бъде приложена мярка за ограничаване на въздействието на високите цени на газа, а ставката на данък добавена стойност за газ и парно отопление ще остане 7% до пролетта на 2024 г.

Мярката за ограничаване на влиянието на цените на газа трябва да бъде решена от експертна комисия до две седмици.

Точният размер на потреблението на електроенергия, което ще бъде субсидирано, все още не е разкрит, въпреки че цифрите от около 80% спрямо потреблението от миналата година изглеждат вероятни.

Междувременно спорният данък върху газа, който трябва да влезе в сила през октомври, ще бъде премахнат, тъй като германското правителство е в процес на национализиране на компаниите, които са най-силно засегнати от спирането на газовите потоци от Русия. Правителството ги нарече "специализирани решения“ в прессъобщение.

"Размерът на "щита“ до 200 милиарда евро е огромен. Ние сме икономически силни и мобилизираме тази икономическа сила, когато е необходимо“, подчерта финансовият министър Кристиан Линднер.

Последният път, когато Германия понесе тежестта си по подобен начин, беше по време на кризата с COVID-19, при която мобилизационният фонд получи 600 милиарда евро. От тях само 1,45% са усвоени, като само 43 искания за помощ са подадени до края на 2021 г. и спасяването на Lufthansa се превръща в единствения забележителен пример за работещ фонд, отбелязва Euractiv.

За да се справи с този недостатък, германското правителство се ангажира да намали "ненужната бюрокрация“, като потвърди готовността си да настоява за това на ниво ЕС.

Освен това германското правителство повтори пълната си подкрепа за предложената от Европейската комисия такса за солидарност, настоявайки за политическо споразумение по време на Съвета на министъра на енергетиката в петък.