Министерството на отбраната на Германия би искало системите Patriot, предложени по-рано на Полша, да останат на територията на НАТО, тъй като по този начин страната допринася към колективната отбрана на Алианса. Това обяви говорителят на германското министерство на отбраната Арне Колатс, коментирайки контрапредложението на Варшава системите да бъдат предадени на Украйна, предават местните медии.

"Patriot е неразделна част от системата за ПВО на НАТО. Това е нашият принос. Ето защо има голям интерес тези ракети да останат в системата на НАТО“, подчерта говорителят.

Миналата седмица германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обяви пред Das Rheinische Post, че ФРГ предлага подкрепа за сигурността на Полша, включително с Patriot. Нейният полски колега Мариуш Блашчак написа в "Туитър“, че Варшава е дала положителен отговор, но предложи системите да бъдат прехвърлени на западната граница на Украйна.

След това изданието Der Spiegel съобщи, че Берлин е отхвърлил контраофертата на Варшава. Ламбрехт припомни, че германските власти няма да изпращат оръжия в Киев без тесни консултации с партньорите. Такива решения може да се взимат само колективно, отбелязаха в Берлин.