Германската полиция нахлу днес във вила на брега на езеро, регистрирана на руско-узбекския олигарх Алишер Усманов в южната провинция Бавария, като част от разследване за предполагаемо пране на пари, съобщи Reuters.

Над 250 служители претърсиха вила в елитното ваканционно градче Ротач-Егерн на брега на Тегернзее.

Усманов беше добавен в списъка на западните санкции след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

69-годишният мъж, който развива дейност в редица бизнес сектори и чието нетно състояние според Forbes възлиза на 14,6 млрд. долара, е в центъра на две отделни разследвания на финансите му в Германия.

Главната прокуратура във Франкфурт заяви, че обиските са насочени към руския бизнесмен, заподозрян, че е използвал своята "широка и сложна мрежа от компании и корпорации", за да прикрие произхода на няколко трансакции в периода 2017-2022 г.

Смята се, че транзакциите възлизат на многоцифрена сума в евро, се казва в изявление на главния прокурор, в което не се споменава името на Усманов. Запознати източници потвърдиха, че вилата е била регистрирана на Усманов.

В рамките на отделно разследване мюнхенският държавен прокурор подозира Усманов, че е възложил на охранителна фирма да наблюдава имоти в Горна Бавария, които са финансово свързани с него, дори след като той е бил включен в списъка със санкции на Европейския съюз.

Смята се, че с плащането си на тази охранителна фирма той е нарушил забраната за използване на замразени средства, заяви мюнхенският прокурор.

Охранителите и ръководителите на охранителната фирма, чието име не е посочено от властите, също са обект на разследване.

Според властите обиските в сряда са били извършени в три провинции и в град Хамбург.

Телевизионният канал NDR съобщи, че 156-метровата яхта "Дилбар", която според властите принадлежи на сестрата на Усманов и също е обект на санкции, е била изтеглена от пристанището на Хамбург в Бремен през нощта, тъй като корабостроителницата, в която е била закотвена, е имала нужда от място. Федералната криминална полиция заяви, че стойността на кораба е половин милиард евро.

От началото на войната в Украйна Германия е замразила активи на стойност най-малко 4,88 млрд. евро в рамките на санкциите на ЕС срещу руски граждани.