Германия няма да пречи на Полша, ако тя реши да прехвърли немски танкове Leopard на Украйна. Това заяви първият дипломат на Берлин Аналена Бербок в интервю за френския телевизионен канал LCI.

"В момента този въпрос не е повдигнат, но ако ни попитат, няма да стоим на пътя“, отбеляза тя, попитана какво ще се случи, ако Полша реши да прехвърли своите танкове Leopard 2 без одобрението на Германия.

Бербок заяви: "Знаем колко важни са тези танкове и затова обсъждаме това с нашите партньори. Трябва да се погрижим за спасяването на живота на хората и за освобождаването на територията на Украйна“.

Тя взе участие във френско-германския съвет на министрите в Париж в неделя.

Германският канцлер Олаф Шолц, който ръководи германската делегация, заяви същия ден, че Берлин и Париж ще подкрепят Украйна в борбата срещу Русия, но отказа да отговори на въпроса дали Берлин ще предостави своите танкове. В същото време той отбеляза, че помощта ще бъде предоставена в съответствие с развитието на ситуацията и в тясна координация с партньорите.

Министърът на отбраната Борис Писториус заяви на свой ред, че очаква решение за доставката на танкове на Украйна в близко бъдеще. Той вече е разпоредил анализ на наличието на танкове в Бундесвера и в складовете.

Полша трябва да получи съгласие за доставката на основни бойни танкове Leopard 2 от страната на произход, тоест Германия. Берлин многократно е твърдял, че Варшава не е отправила официално искане.