Съпредседателят на Германската социалдемократическата партия (ГСДП) Ларс Клингбайл заяви, че за Берлин винаги е важно да не предприема едностранни стъпки, когато става въпрос за доставка на оръжие на Киев, включително танкове Leopard. Той изрази съответното мнение в интервю, публикувано от Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

"Сега никоя страна не доставя [Киев] толкова тежки танкове като Leopard 1 или Leopard 2“, каза той, добавяйки, че Москва многократно е заявявала, че западните държави отдавна са воюващи страни в Украйна. "Така че е правилно американците, французите, а също и ние като федералното правителство постоянно да мислим дали можем да бъдем въвлечени в тази война“, каза Клингбейл. "Но въпреки всичко, ние, разбира се, ще продължим да разглеждаме какви биха могли да бъдат следващите стъпки“, добави той.

В същото време Клингбейл подчерта решимостта на Запада да не отслабва усилията за подкрепа на Киев. "Доставките на бойни машини на пехотата (БМП) са сигнал, че западният алианс действа съгласувано и ще продължи да подкрепя Украйна“, твърди Клингбейл.

След телефонни разговори между президента на САЩ Джо Байдън и канцлера Олаф Шолц на 5 януари, страните направиха съвместно изявление, в което се казва, че администрацията на Съединените щати възнамерява да достави на Украйна американските бойни машини на пехотата Bradley, а на Германия - Marder.

По-рано заместник-ръководителят на украинското външно министерство и бивш посланик в Берлин Андрий Мелник призова Шолц да преразгледа "сдържаното си отношение“ към доставката на танкове Leopard.