Министерството на вътрешните работи на ФРГ няма намерение да въвежда стационарен контрол по границите с Полша и Чешката република, съобщава германският вестник BILD, като се позовава на източник.

Според изданието вътрешният министър на Берлин Нанси Фезер не предвижда постоянен граничен контрол и постоянни гранични пунктове по границите. Причината, както посочва вестникът, е, че за въвеждането на този вид контрол на границите трябва да бъдат уведомени властите в Брюксел. Само в този случай ще бъдат разрешени проверки, подобни на тези по границата между Германия и Австрия. От самото министерство избегнаха пряк отговор на въпроса дали Фезер е планирала тази т. нар. нотификация от ЕС.

По-рано прессекретарят на полското правителство Пьотр Мюлер обяви по телевизионния канал Polsat, че властите на страната обмислят възможността за засилване на контрола по границата с Германия поради опасения от възможен приток на нелегални мигранти. На 25 септември Фезер съобщи, че Германия подготвя допълнителни мерки за контрол по границите с Чешката република и Полша. Това, поясни тя, е необходимо "за спиране на дейностите на нелегалните трафиканти на бежанци“. Фезер отбеляза, че поддържа тесен контакт с колегите си в двете страни за координиране на действията.

Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер увери по-рано пред италианския вестник Corriere della Sera, Германия е на ръба на възможностите си да приема бежанци. Държавният глава посочи още, че през първите шест месеца на годината в Германия са подадени 162 000 молби за убежище, "една трета от общия брой в ЕС“.