Главният инспектор на сухопътните сили на ФРГ генерал-лейтенант Алфонс Майс е уведомил ръководството на Бундесвера, че Германия вече не е в състояние да изпълнява напълно задълженията си в рамките на НАТО, а дивизията, която страната обеща да предостави на разположение на Алианса до 2025 г., ще бъде в "ограничена" бойна готовност, съобщава вестник BILD.

По данни на изданието в началото на март Майс е изпратил доклад, в който описва проблемите в сухопътните войски, до генералния инспектор на Бундесвера (постът вече се заема от Карстен Бройер). В него генералът по-специално отбелязва, че бойната готовност на всички сухопътни сили на Германия може да намалее поради "продължаващото недофинансиране“ и предоставянето на военна помощ на Украйна, при което германската армия трябва да се откаже от оборудването си, както и да отделя значително време и усилия за обучение на украински войници.

Германия обеща да прехвърли напълно оборудвана дивизия (около 16 500 войници) на НАТО до 2025 г. По личен състав тя е попълнена на 79%, но не разполага с бойна техника. Според Майс това "няма да е достатъчно в обозримо бъдеще". "Дори ако сега се обърнем към резервите на всички сухопътни сили, ще има по-малко от 60% [от необходимото оборудване] на разположение“, се казва в доклада му. Генералът посочва и проблеми със закупуването на нови радиостанции, предназначени да заменят остарелите устройства. Отпускането на средства за тези цели все още се обсъжда в бюджетната комисия на Бундестага.

"Въпреки всички усилия, бойната способност на дивизията до 2025 г. може да бъде само ограничена“, алармира Майс. Той посочва, че липсата на ресурси, подкрепата за Украйна и изпълнението на плановете на НАТО водят като цяло до "сериозни проблеми в подготовката на други части на сухопътните войски“. По думите му, ако ситуацията не бъде променена, армията "няма да издържи на ожесточени битки".