Германия национализира газовия гигант Uniper в опит да избегне колапс в енергийния сектор в най-голямата икономика в Европа преди настъпващата зима, предава Bloomberg, като се позовава на тримата участници в преговорите.

Администрацията на канцлера Олаф Шолц ще контролира около 99% от базираната в Дюселдорф компания за комунални услуги, след като инжектира 8 милиарда евро в компанията и закупи мажоритарния дял, притежаван от финландската компания Fortum Oyj. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината.

Uniper е епицентърът на енергийната криза в Германия – мащабните договори с "Газпром“ поставиха компанията в тежка ситуация след решението на Русия да съкрати доставките на синьо гориво в отговор на санкциите, наложени й от Европейския съюз в отговор на войната в Украйна. Предприятието е натрупало 8,5 милиарда евро загуби заради поскъпването на природния газ, след като цените на алтернативните източници скочиха.

"Днешното споразумение дава яснота относно структурата на собствеността, позволява ни да продължим бизнеса си и да изпълняваме ролята си на системно критичен доставчик на енергия“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Клаус-Дитер Маубах. "Това гарантира енергийните доставки за фирми, общински комунални услуги и потребители“.

Акциите на Uniper се сринаха с цели 23%, докато тези на Fortum скочиха с 20%.

Правителството на Шолц е решено да гарантира оцеляването на Uniper през следващите месеци, когато енергийната криза може да се задълбочи. Uniper вече получи поредица от помощи и спасителни заеми, но мащабът на кризата наложи по-стабилна държавна подкрепа.

Рискът от недостиг на гориво се разраства в цяла Европа. Публичните разходи за ограничаване на кризата са набъбнали до половин трилион евро в Европейския съюз, Обединеното кралство и Норвегия, според данни на мозъчния тръст Bruegel.

Национализацията на Uniper е само една стъпка от по-широкия план на правителството Германия за енергийна политика. Берлин също така е в напреднали преговори за поемане на контрола върху други два големи доставчика на газ.

Държавата ще продължи да финансира закъсалата компания до приключване на сделката. Общият спасителен пакет ще струва на правителството около 30 милиарда евро, според съобщения в германски медии.

Загубите на Uniper от търсенето на алтернативни доставчици за Русия вероятно ще надхвърлят 18 милиарда евро тази година, според Bloomberg Intelligence. Компанията вече отчете загуба от над 12 милиарда евро за първото полугодие, което се нарежда сред най-големите в германската корпоративна история.