Правителството на Германия може да преразгледа позицията си относно евентуалната доставка на модерни западни бойни самолети за Украйна. Това заяви германският министър на отбраната Борис Писториус в интервю за Deutsche Welle.

"Сега сме във фаза на преосмисляне и тестваме какво е възможно и какво искаме и можем да направим. И мисля, че ще решим през следващите две седмици", отбеляза той.

Според Писториус Германия ще трябва да преосмисли политиката си през последните десетилетия.

"Германското общество, германската политика наистина промениха мнението си. Ако някой ми беше казал преди две години, че Германия ще достави тежки оръжия на стойност от три до пет милиарда евро, нямаше да повярвам", добави ръководителят на германското министерство на отбраната.

По-рано Писториус разкри, че Германия обмисля варианти за подкрепа на коалиция от страни, които планират да обучават украински пилоти да управляват изтребители F-16, но според него евентуалният принос на Берлин може да е незначителен.

В същото време главнокомандващият германските военновъздушни сили Инго Герхарц заяви, че Берлин може да помогне с инфраструктура или учения.

Германски официални лица многократно обаче заявяваха, че няма да предават западни самолети на Киев. По-рано те настояваха, че няма да предадат и западни танкове на Украйна, но в крайна сметка се отметнаха и пратиха няколко десетки машини Leopard на Киев, а освен това издадоха разрешение за западните съюзници да направят същото със своите танкове германско производство.