В интервю за вестник BILD председателят на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман (СвДП) предложи Германия да предостави свои летища за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16.

"Никога не сме имали F-16, но можем да предоставим летища в Германия като център или да предложим основно обучение за пилоти, които досега са летели само с МиГ“, заяви Щрак-Цимерман. Основното обучение по управление на F-16, казва тя, трябва да се проведе от страните, които имат на въоръжение тези изтребители.

Коментирайки евентуалното членство на Украйна в НАТО, ръководителят на комисията на Бундестага подчерта, че към настоящия момент страната не може да се присъедини към Алианса. "Украйна е във война. Изискванията за влизане в НАТО са сложни и разнообразни. Те трябва да бъдат изпълнени“, подчерта тя.

Щрак-Цимерман обаче допълни, че "би било разумно Украйна да вземе участие в срещата на върха [на Алианса] във Вилнюс, особено след като предоставянето на гаранции за сигурност на Киев след края на конфликта също ще бъде от голямо значение“.

На 21 май президентът на САЩ Джо Байдън обяви на пресконференция след срещата на Г-7 в Хирошима, че Западът ще започне да обучава украински пилоти за управление на изтребители от четвърто поколение, включително F-16. В същото време помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан обясни, че Вашингтон ще обсъди със съюзниците си през следващите месеци кои държави ще прехвърлят самолети F-16 на Киев.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбелязва в края на май, че Дания и Нидерландия ще ръководят европейска коалиция за обучение на украински пилоти на F-16.