Германия може да достави на Украйна 19 танка Leopard 2 от запасите на Бундесвера, съобщава изданието Der Spiegel, позовавайки се на източници.

От началото на лятото на 2022 г. Министерството на отбраната на Германия разполага с подробен списък с различни модели Leopard, които са на разположение на Бундесвера. Той също така уточнява кои модели могат да бъдат разгледани за доставки до Украйна. Според документа, обяснява Der Spiegel, Бундесверът разполага с общо 312 танка Leopard 2 от различни модели. 99 от тях са предадени за ремонт през май миналата година, а един е изведен от експлоатация.

В резултат на разположение остават 212 танка модели 2A5, 2A6, 2A7 и 2A7B. Според източници на изданието Бундесверът може да прехвърли в Киев 19 модела Leopard 2A5 от собствените си запаси. В момента, уточнява Der Spiegel, те се използват за "представяне на вражески сили“ по време на бойни учения и симулиране на вражески танкове по време на маневри. Германските въоръжени сили вероятно биха могли да се справят без тези танкове, тъй като те се използват само за учебни цели.

Ако германското правителство успее да постигне съгласие за доставка на танкове на Киев, германските модели Leopard 2A5 могат да бъдат комбинирани с модели Leopard 2 от други европейски страни като Полша. Фактът, че танковете на Бундесвера вероятно вече са налични за доставка в Украйна, както заключава изданието, оказва натиск върху новия министър на отбраната Борис Писториус.

На 20 януари в американската авиобаза "Рамщайн“ в Германия се проведе редовна среща на министрите на отбраната на около 50 държави, на която бе обсъдена допълнителна помощ за Киев. Въз основа на резултатите от срещата германският министър на отбраната Борис Писториус обяви по телевизионния канал Phoenix, че участниците все още не са взели решение относно доставката на Украйна на Leopard 2. Той също така отбеляза, че няма тясна коалиция, заинтересована от задължителната доставка на Leopard за Киев, но не изключи, че такова решение може да бъде взето "през ​​следващите няколко дни".