Украйна може да получи до 160 танка Leopard 1 от германските запаси. Компаниите Rheinmetall и FFG биха могли да ремонтират голяма част от съществуващите машини и да ги предоставят за износ в Украйна, разкриват източници от индустриалните кръгове пред изданието Das Handelsblatt. По този начин се потвъждава информацията, представена по-рано от политика по отбраната от редиците на Свободната демократическа партия (СвДП) Маркус Фабер. Федералното правителство в Берлин потвърди в петък, че ще бъде освободена доставка за Украйна, но без да разкрива допълнителни подробности.

Производителят Flensburger Fahrzeugbau (FFG) твърди, че разполага с 99 Leopard 1 в своите зали, а Rheinmetall има още 88 основни машини. Танкът е предшественик на Leopard 2, от който Украйна вече има ангажимент за 14 единици от Германия. Други страни също заяви готовност да предадат Leopard 2 за нуждите на армията на Киев.

Украйна има нужда от танковете, за да се защити от руските атаки. През последните дни военните на Москва засилиха натиска върху войските на Киев, а военни наблюдатели очакват Русия да предприеме офанзива. Досега Украйна използва предимно танкове съветско производство.

С доставката на танковете мощта на украинската армия ще се увеличи значително. Не е ясно обаче кога машините от FFG и Rheinmetall ще бъдат напълно оборудвани. Според бранша някои от тях са в лошо състояние. Компонентите им може да се използват за обновяване на други танкове Leopard.

Политикът по отбраната Фабер описа предстоящата доставка като "съществен“ принос към отбраната на Украйна. "Количествата правят разликата", отбеляза той. Ако Германия все пак продължи с Leopard 2, Берлин ще предостави помощ, която заслужава термина "повратна точка".

Остава открит въпросът кой ще плати разходите за обновяването на Leopard 1. Възможно е финансиране чрез фондовете на ЕС или федералния бюджет, уточнява изданието.