Германското правителство взе решение по ключови моменти от законопроекта за легализиране на марихуаната в Германия. По-специално, канабисът и активната съставка тетрахидроканабинол (THC) вече не трябва да бъдат законово класифицирани като наркотици в бъдеще. Това съобщи агенция DPA в сряда.

Жителите на Германия вече ще могат да купуват до 30 грама марихуана, както и да отглеждат ограничен брой растения канабис у дома за лична консумация "за целите на удоволствието“. Освен това се предвижда да се разреши продажбата на марихуана на възрастни в "лицензирани специализирани магазини" и евентуално в аптеките. Дали това наистина ще се случи, както пише DPA, засега не е ясно.

Международните и европейски правни норми за работа с канабис може да попречат на легализирането му в Германия. Според документа, одобрен от германския кабинет, правната рамка предлага "ограничени възможности за изпълнение на коалиционния план". Следователно конкретен проектозакон трябва да се внасе едва когато стане очевидно, че няма правно възражение от ЕС.

По-рано германските медии съобщиха, че правителството на републиката е подготвило проектодокумент, който ще позволи на жителите на републиката да купуват до 20 грама марихуана и да отглеждат до две растения канабис у дома за лична консумация "за удоволствие“. Легализирането на този наркотик в Германия е предвидено от коалиционното споразумение от 2021 г. Федералният канцлер на републиката Олаф Шолц заяви през август, че никога не е употребявал марихуана, така че му е било трудно да се съгласи с подобна идея по време на коалиционните преговори, но правителството смята, че тази мярка ще се бори успешно с черния пазар и ще допринесе за надзора върху качеството на продукта.