Германия има зелена светлина да получи свой собствен Железен купол, пише европейската редакция на Politico.

Бюджетната комисия на Бундестага отпусна първи транш от 560 милиона евро за закупуването на произведената в Израел система за противовъздушна отбрана Arrow-3 в сряда, тъй като германското правителство се стреми да модернизира армията си в рамките на фонд от 100 милиарда евро, одобрен от канцлера Олаф Шолц и германския парламент миналата година.

В крайна сметка разходите на Германия за Arrow-3, който е предназначен за прихващане на балистични ракети, се очаква да достигнат 4 милиарда евро. Комитетът също така одобри около 950 милиона евро за закупуването на шест произведени в Германия системи за противовъздушна отбрана IRIS-T-SLM в сряда.

"С покупката на немския IRIS-T SLM и придобиването на израелската Arrow, ние продължаваме напред с два големи проекта от специалните активи на Бундесвера, които ще помогнат за изграждането на защитен чадър в Германия“, обясни Карстен Клайн, депутат от свободните демократи в комисията.

Системата Arrow-3 е разработена и произведена от Israeli Aerospace Industries в сътрудничество с американския аерокосмически гигант Boeing. Клайн заяви, че комбинираните системи за противовъздушна отбрана ще осигурят обхват от 2400 километра.

Системата Arrow-3 се използва в Израел от 2017 г. като част от неговата защитна мрежа Iron Dome. Берлин се стреми към обвързващ договор за системата Arrow-3 до края на 2023 г., според документ, видян от POLITICO, който след това може да започне да функционира до края на 2025 г.