Германия планира да закупи 18 танка Leopard 2 и 12 самоходни гаубици, за да попълни запасите, изчерпани от доставките за Украйна, според документи за поръчката, прегледани от Reuters.

Поръчката на танковете ще достигне 525 милиона евро (1,017 милиарда лева), докато гаубиците имат цена от 190,7 милиона евро (368.31 милиона лева), като всички те трябва да бъдат доставени най-късно до 2026 г., се посочва в документите на министерството на финансите, предназначени за парламента.

Покупката на танкове включва опция за още 105 танка за около 2,9 милиарда евро, е заявил източник от отбраната, който е добавил, че бюджетната комисия на германския парламент се очаква да подпише сделката в края на май.

Германия достави 18 танка Leopard 2 на Украйна след руската инвазия миналата година и заяви, че възнамерява да запълни празнината с нови танкове възможно най-скоро.

12-те гаубици са част от плановете на министерството на отбраната, подписани от германския парламент през март, за закупуване на до 28 гаубици като заместители.

Leopard се произвежда съвместно от KMW и Rheinmetall (RHMG.DE), докато гаубиците се произвеждат от KMW.