Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви обновяването на въоръжените сили. Предвижда се те да бъдат "преструктурирани“ по такъв начин, че да бъдат "оптимално подготвени“ за различни извънредни ситуации, включително война, пише Politico.

Предполага се, че Бундесверът ще включва четири вида войски. Освен традиционните армия, флота и военновъздушните сили, вече ще има сили за киберсигурност, които ще трябва да противодействат на "хибридните заплахи“ и да водят електронна война.

Берлин се надява, че в резултат армията му ще стане по-ефективна и ще може да устои на "предизвикателствата“ на Москва. "Тъй като Русия оспори европейския мирен ред, възникна ситуация на особена заплаха за Германия и нейните съюзници“, каза Писториус.

Министърът поясни, че предложените от него промени ще бъдат приложени през следващите месеци. Той също така призна, че ведомството обмисля въпроса за възстановяване на военната служба, но все още не работи в тази посока.

Германските въоръжени сили изпитват трудности с привличането на нови попълнения. Бундесверът разполага със 181 хил. служители, като до 2031 г. планира да увеличи числеността им до 203 хил., отбелязва Politico.