Германските власти планират да поръчат допълнително производство на 35 танка Leopard 2 от най-новата модификация A8. Тези танкове ще бъдат доставени за укрепване на бригадата на Бундесвера в Литва. Това решение има за цел да компенсира доставените в Украйна танкове. До момента са поръчани само 18 танка, пише Die Welt.

В материала се посочва, че Министерството на отбраната на Германия е информирало бюджетната комисия на Бундестага за това намерение, но се е въздържало от публични коментари, позовавайки се на поверителността на транзакциите в областта на отбраната.

Парламентаристът Инго Гьодехенс в коментар за Die Welt оцени положително намеренията на властите, но отбеляза, че решението е взето късно.

"Ако сега наистина бъдат поръчани танкове за бригадата в Литва, това ще бъде правилната стъпка – макар и късно по отношение на времето“, казва Гьодехенс.

BILD уточнява, че доставката на танковете Leopard 2 ще отнеме около две години. Очаква се бригадата в Литва да бъде напълно сформирана до 2025 г. и да достигне пълна бойна готовност до 2027 г. В същото време журналистите уточниха, че тези мерки имат за цел да засилят защитата на източния фланг на НАТО срещу евентуална агресия от Русия.