Германия иска да намали разходите си за Европейския фонд за мир, от който се купуват оръжия за Украйна. Берлин смята, че преките доставки на оръжия трябва да се считат за принос, разкрива документ видян от The Daily Telegraph.

Германия се стреми да намали сумата, която възлиза на 20 млрд. евро (39.64 млрд. лева), става ясно от поверителния "неофициален документ".  Берлин твърди, че Европейският фонд за мир (ЕФМ) трябва да вземе предвид милиардите военна помощ, които е предоставил на Киев на двустранна основа.

След пълномащабното нахлуване на Русия през февруари миналата година ЕФМ е предоставил на Украйна оръжия на стойност 4,5 млрд. евро и е уредил 34 000 украински войници в рамките на мисия на ЕС за обучение.

Германският документ,  необвързващ позиционен документ, предизвика опасения сред европейските столици, че канцлерът Олаф Шолц може да провали бъдещи опити на ЕС да подкрепи борбата на Украйна срещу руската инвазия.

В отделен документ, видян от The Daily Telegraph, Франция твърди, че ЕФМ трябва да спре доставките на оръжия от запасите на държавите членки и вместо това да се съсредоточи върху "общо закупуване" на военна помощ от европейските производители на оръжие.

По-рано французите бяха обвинени, че забавят усилията на ЕС да достави един милион артилерийски снаряда на Украйна, като изискват от схемата да се възползват само компании, базирани в блока.

Досега унгарският министър-председател Виктор Орбан беше единственият противник на създаването на военен фонд от 20 млрд. евро за оръжейни доставки за Киев.

В своя документ Берлин заявява: "Военната подкрепа за Украйна може да бъде предоставена или чрез финансови вноски в пакета за Украйна в ЕПФ, или като директни доставки на военно оборудване за Украйна."

В документа се добавя, че "вноските в натура" следва да бъдат "изцяло кредитирани срещу договорените вноски на дадена държава членка в пакета за Украйна".

Формулировката породи опасения, че Германия може да настоява за отписване на двустранните вноски за Киев от ЕФМ.

Берлин е най-голямата икономика в ЕС и внася една четвърт от средствата в ЕФМ.

Миналия месец той обяви, че ще удвои военната си помощ за Украйна през 2024 г., подписвайки пакет от 8 млрд. евро.

Но Германия често се оплаква, че държавите членки на блока злоупотребяват със схемата на ЕФМ, за да изпращат стари оръжия на Украйна и да използват възстановяванията за модернизиране на своите армии.