Германският парламент се пука по шевовете - и коалиционното правителство иска да го подложи на диета. Нов проектозакон, видян от европейската редакция на POLITICO, ще фиксира броя на депутатите в Бундестага на 630 (намаление от 736), както Pioneer съобщи за първи път.

"Ако не променим нищо, Бундестагът ще продължи да расте“, обяснява Тил Щефен, депутат от Зелената партия, пред журналисти в понеделник в Берлин. "Искаме да защитим способността на парламента да действа“.

Германският парламент се разраства от години поради сложната система за гласуване в страната.

Всеки германски избирател има два гласа на парламентарните избори. С първо гласуване се избира кандидат от района на избирателя. Общо има 299 области. Който получи мнозинство от гласовете в даден район, влиза в Бундестага.

Други 299 депутати влизат в Бундестага чрез вторичен вот за партийни листи в 16-те провинции на Германия. Вторият вот определя относителната сила на партиите, представени в Бундестага. Гласовете се превръщат в места в парламента.

Тъй като някои партии печелят повече места чрез първото гласуване, отколкото им се полага чрез второто гласуване, след това се добавят още депутати, за да се поддържа правилното съотношение на партийните места, спечелени при второто гласуване, което води до увеличаване на размера на Бундестага.

Новият законопроект ще сложи край на това. Вместо това не всички кандидати, избрани на първия вот, действително ще влязат в Бундестага, ако партията им има право на по-малко места през втория вот.

Християнсоциалният съюз (ХСС), баварската сестринска партия на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), често се възползва от съществуващата система - така че не са доволни от промяната. "Ние всъщност го разглеждаме като атака срещу демокрацията“, заяви в понеделник лидерът на ХСС Маркус Зьодер, който е и премиер на голямата южна провинция.

"Първият вот гарантира, че всеки регион е представен в Бундестага. С новия проект това вече няма да бъде гарантирано“, повтори Александър Хофман, колега на Сьодер от ХСС. "Ако този проект бъде приет, ще трябва да преразгледаме закона във Федералния конституционен съд.“

Както консервативният алианс ХДС/ХСС, така и лявата партия ще гласуват против закона в петък.

Но вероятно ще мине така или иначе, тъй като управляващите партии - лявоцентристките социалдемократи, либералните свободни демократи и Зелените - се нуждаят само от обикновено мнозинство, за да спечелят.