Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на Европейския съюз срещу Иран заради насилственото потушаване на протестите срещу правата на жените, заяви пред Reuters източник от германското външно министерство в понеделник.

Предложените мерки ще бъдат срещу хора и институции, които носят основната отговорност за потушаването на националните протести, които бяха разпалени от смъртта на млада жена в ареста, добави източникът.

Тези, които предлагат санкциите, се стремят външните министри на ЕС да вземат решение по тях на срещата си на 17 октомври, като не се очаква съпротива от страна на членовете на блока, пише списание Spiegel, което първо съобщи новината.

"Сега работим изцяло, за да приложим тези предложения“, казва източникът.

Министърът на външните работи Аналена Бербок заяви в понеделник, че потушаването на протестите от Иран е "израз на чист страх от образованието и силата на свободата“ и обеща санкции.

"Също така е трудно да понесем, че възможностите ни за външна политика са ограничени. Но ние можем да засилим техния глас, да създадем публичност, да повдигнем обвинения и да санкционираме. И го правим“, написа Бербок в Туитър.

Антиправителствените протести, които започнаха на погребението на 22-годишната Махса Амини на 17 септември в кюрдския град Сакез, прераснаха в най-голямата демонстрация на съпротива срещу иранските власти от години, като мнозина призоваваха за края на повече от четири десетилетия теократично управление.

Базираната в Норвегия организация Iran Human Rights съобщи, че повече от 100 души са били убити. Иранските власти не съобщават броя на загиналите, но казват, че много членове на силите за сигурност са били убити от "бунтовници и главорези, подкрепяни от чужди врагове“.

Миналата седмица държавната телевизия съобщи, че 41 души са загинали, включително членове на силите за сигурност.